Wat is push to talk precies

2 min read

Heb je weleens gehoord van het principe van push to talk? Dit is een vorm van elektronische communicatie die steeds minder vaak voorkomt, maar voor sommige beroepen en situaties nog altijd onmisbaar is. Benieuwd waar we het precies over hebben? Lees dan gauw door!

Van walkie talkie tot portofoon

Het idee achter push to talk is uit noodzaak ontstaan. Dat komt door de werking van walkie talkies en portofoons. Deze werken maar tot een bepaalde afstand, omdat ze gebruik maken van radiogolven om de gesproken boodschappen over te verzenden. Die radiogolven maken het tevens onmogelijk om tegelijkertijd zowel te zenden als te ontvangen.

Een portofoon staat ingesteld op een bepaald kanaal, ofwel een bepaalde frequentie, en ontvangt alle berichten die binnenkomen op die frequentie. Wanneer er een bericht wordt gezonden houdt deze de frequentie bezet, anders horen alle andere verbonden portofoons immers twee boodschappen door elkaar en kan niemand het verstaan.

Wanneer de frequentie dan weer vrij is kan er opnieuw een bericht worden gezonden, eventueel door een andere portofoon. Om dit in goede banen te leiden zit er op iedere portofoon een knop. Wanneer deze wordt ingedrukt krijgt die portofoon de frequentie toegewezen totdat de knop weer wordt losgelaten. Zo kunnen verschillende boodschappen elkaar nooit kruisen. Je moet dus letterlijk een knop indrukken (push) om te kunnen praten (to talk)!

Moderne versie

Nu is er ook een mobiele variant van push to talk ontwikkelt. Omdat deze communicatie niet middels radiogolven werkt maar juist via de satteliet, is er geen beperking met betrekking tot de afstand waarover gezonden kan worden. Toch wordt het push to talk principe hierbij nog altijd gebruikt, omdat dit voor sommige doeleinden een duidelijkere en gemakkelijkere manier is van communiceren!

Zo werkt push to talk

Nu weet je precies hoe push to talk werkt! We hopen dat je het leuk vond om erover te lezen.