Wat is het minimumloon voor een oppas?

2 min read

Kinderen hebben, betekent niet dat je jouw sociale leven een halt moet toeroepen om 24/7 met de opvoeding van je bengels bezig te zijn. Neen, in deze tijden van hardwerkende mannen en vrouwen is een beetje persoonlijke quality time van tijd tot stond een echte must. Wil je er als koppel samen een avondje op uit trekken dan is er natuurlijk 1 probleem. Wie gaat er op de kinderen letten? Misschien de grootouders of je zus of waarom niet voor een oppas gaan? Maar wat is tegenwoordig eigenlijk het minimumloon voor een oppas?

Hoe wordt het minimumloon bepaald?

Het minimumloon van een oppas is afhankelijk van een aantal zaken. Zo is er allereerst de leeftijd van de oppas. Een oppas van 13 geven we over het algemeen 2 à 3 euro minder per uur dan een oppas van 20 of ouder. Wat hij of zij precies moet doen, speelt ook een belangrijke rol in het bepalen van het minimumloon. Een paar uur TV kijken terwijl de kinderen liggen te ronken is een wereld van verschil met 3 uur 3 kinderen entertainen tijdens de dag. Tot slot is er nog het aantal kinderen dat een invloed heeft op het uurtarief. Maar daar gaan we verder op in tijdens het volgende hoofdstuk.

Het minimumloon voor een oppas in cijfers

Een van de belangrijkste factoren voor de bepaling van het minimumloon vinden wij persoonlijk het aantal kinderen. Heeft er slechts 1 kind een oppas nodig reken dan op een bedrag van minimaal 5 euro per uur, voor twee kinderen betalen we minimaal 7,50 euro per uur en zijn het er drie of meer dan halen we meestal een briefje van 10 euro boven. We spreken wel van een minimumloon maar deze prijzen kunnen nog een beetje stijgen of dalen afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de oppas.