Veilig aan de slag met VCA Vol

2 min read

Werken doe je veilig en zonder risico en anders doe je het niet. Om aan te tonen dat aannemers veilig en gezond werken, kunnen VCA training worden gevolgd. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Er zijn drie soorten VCA’s. De VCA Basis, die ook bekend staat als B-VCA is bedoeld voor werknemers om te laten zien dat zij in staat zijn om veilig te werken met aandacht voor de eigen gezondheid en die van anderen en voor het milieu. De VCA VOL is bedoeld voor leidinggevenden en ZZP’ers.

Veilig leidinggeven: VCA VOL

Het is duidelijk dat veilig werken niet alleen de verantwoordelijk is voor de werknemers. Veiligheid begint bij de leidinggevende. Daarom is het verstandig als een manager die in een risicovolle sector werkt ook een VCA opleiding doet. In dit geval zal hij de VCA VOL moeten volgen, waarbij VOL staat voor Veiligheid in Operationeel Leidinggeven. Het gaat bij deze training dus niet alleen om het veilig werken zelf, maar ook om het overzicht te houden over hoe anderen veilig kunnen werken.

Wat leer je tijdens een VCA VOL training?

Tijdens deze cursus komen alle verschillende aspecten van veilig, gezond en milieubewust werken aan bod. Aan het einde van een VCA VOL training weet je alles over de arbowet en milieuwet- en regelgeving. Je leert over het werken met gevaarlijke stoffen, hoe deze op basis van etiketten te herkennen. Ook komt aan bod hoe een werkplek veilig kan worden ingericht, hoe veilig op hoogte kan worden gewerkt en het veilig gebruik van handgereedschappen, machines en hef en hijswerktuigen. Uiteraard komen ook elektriciteit en brand- en explosiegevaar aan bod. Tot slot zijn persoonlijke beschermingsmiddelen essentieel om veilig te werken en daar zal ook dieper op worden ingegaan. Alle informatie over deze training vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *