Hoe kom je achter de geschiedenis van een auto

2 min read

Een tweedehandsauto bespaart je veel in aanschaf, maar kan je ook veel kosten als de onderhoud hoog is. De geschiedenis van een auto kan je meer vertellen over verwachte reparaties en levensduur. Tevens bepaald het vaak de waarde van een auto. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar Ford occasions is de staat van de auto voor een groot deel bepalend voor de aan- en verkoopwaarde. Genoeg redenen dus om proberen te achterhalen wat het verleden is van een occasion. En daar zijn een aantal manieren voor.

Onderhoudsboekje

Bij de koop van een tweedehandsauto is het altijd verstandig om de verkopende partij te vragen naar het onderhoudsboekje. Een nieuwe auto wordt over het algemeen standaard geleverd met een onderhoudsboekje. Een auto kan ook geen onderhoudsboekje hebben, soms neemt de verzekering deze in wanneer er meer schade aan een auto is dan dat deze waard is. Ook raken mensen de onderhoudsboekjes nog wel eens kwijt of proberen zij juist onderhoud achter te houden. De reden hierachter is dus wel vaak dat er grote schade heeft plaatsgevonden aan de auto. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat onderhoudsboekjes gedigitaliseerd wordt. Belangrijk is om te onthouden dat het ontbreken van een onderhoudsboekje vaak geen goed teken is omdat je niet kan vaststellen welk onderhoud de auto heeft gehad.

Carfax rapport

Wanneer het onderhoudsboekje ontbreekt kun je ook nog een Carfax rapport raadplegen. Tegen betaling krijg je dan een rapport aan de hand van het kenteken van de auto. Je ziet bijvoorbeeld wie de vorige eigenaren waren, maar ook welke reparaties hebben plaatsgevonden. Er zijn verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen, en soms vinden er samenwerkingen plaats tussen merken waardoor je bijvoorbeeld gratis alle rapporten kunt opvragen van Opel occasions.

Gratis kentekencheck

Tot slot zijn er op internet ook genoeg tools die zeggen gratis een controle te doen op het kenteken van je auto. Dit kan soms globaal wat informatie geven, maar biedt zeker geen garantie voor een volledige uitdraai van de geschiedenis van de occasion. Gebruik dit soort gratis kenteken tools daarom vooral als oriëntatie, maar laat er geen besluit van afhangen.

Twijfel je nog steeds? Dan is het aan te raden naar een tweedehands autodealer te gaan van het automerk waar jij interesse inhebt. Zij geven je vaak garantie op de auto en voeren zelf onderhoud uit voor de verkoop, waardoor de kans op een miskoop kleiner wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *