Hoe de industriële look een blijvertje werd

3 min read

Toen de industriële trend een jaar of vijf geleden zijn intrede deed in de huiskamer had niemand kunnen vermoeden dat de trend anno 2019 nog steeds mateloos populair zou zijn.  Er zijn zeker redenen aan te wijzen waarom deze trend nu nog steeds zo goed aanslaat. 

De industriële vormgeving sloeg enkele jaar geleden over van de fabriekshal naar de woonkamer. De industriële stijl zorgde ook voor een andere afwerking van de ruimtes. Gladgestreken maakt plaats voor robuust en onafgewerkt. De combinatie van hout, baksteen, metaal en beton gaf woonkamers ineens weer iets ruws. Een kamer werd weer open en nisjes weer zichtbaar. Deze nieuwe manier van inrichten past goed bij een andere trend van het afgelopen jaar:ontspullen.

Sinds de opruimgoeroe Marie Kondo een heuse hype creëerde met haar serie op Netflix, lijkt iedereen in de ban van deze nieuwe manier van opruimen. Industriële meubels en de betonlook sluiten goed aan bij het gedachtegoed van Kondo. 

De succesfactoren van het industriële ontwerp op een rijtje

De kleuren bij de industriële look zijn behoorlijk grauw, maar ook hier ligt ergens een kern van het blijvende succes. Doordat de kleuren zo neutraal zijn is het combineren met groene elementen zoals planten en gekleurd meubilair ineens een stuk eenvoudiger. Door een muur in de kamer een bepaalde kleur te geven kan dit een ruimte helemaal openbreken. Ruwe en vrolijke materialen versterken elkaar op deze manier en brengen ook rust.

Een andere succesfactor is de vloer. De vloer is bepalend voor de sfeer, wanneer je een houten vloer neemt of een pvc of laminaat variant dan is de houtkleur goed te combineren met het grijze beton of stalen binten. Een gietvloer of vinyl vloeren werkt ook goed samen met industriële stijlelementen. 

De look uit de fabriek past ook goed bij een andere beweging die van de retro en nostalgie. Denk hierbij aan de koffiemachine of koelkast uit de jaren 50, de gordijnen en de jaren 70 en de platenspeler uit de jaren zestig. Samen vormen ze een smeltkroes van de robuuste en tastbare artikelen waarvan sommige inmiddels een iconische status bereikt hebben. Ook in de mode is dit goed te merken. 

Mannen dragen weer baarden en pantalons, vrouwen kleden zich weer in klassieke stippeltjes jurken. Ook die golfbewegingen in de mode  komen niet uit de lucht vallen. Populaire series zoals Peaky Blinders dragen hier aan bij, net als de personages uit de nieuwe van Quentin Tarantino. Films en series die zich kenmerken door de extrinsieke kledingstijl, met veel referenties naar het verleden. De beeldcultuur draagt dus zeker stevig bij aan het voortduren van de populariteit. Het brengt bij ons een gevoel van weemoed teweeg, de hang naar een tijd dat alles nog tastbaar en overzichtelijk was. Die sfeer lijken we nu dus ook na te jagen in ons interieur.

Ben je benieuwd waar je terecht kan voor betonlook meubels, kijk dan eens op Trendmeubel.nl. Hier kun je van alles vinden op dit gebied. Daarnaast kun je ook eens kijken op Pinterest want via de diverse moodboards kun je allerlei ideeën opdoen voor industriële inrichting.