Een vlonder bouwen? Zo doe je dat!

2 min read

In het voorjaar en in de zomer is het heerlijk om lekker buiten in de tuin te zitten. Zo kun je natuurlijk een tafel of ligstoel neerzetten op het gras, maar zo is het ook leuk om een houten terras of vlonder te hebben! Dit geeft niet alleen rust, maar zorgt ook nog eens voor een natuurlijke uitstraling. Maar hoe bouw je een vlonderterras? Wij leggen het je graag uit.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is erg belangrijk als je van plan bent een vlonder zelf te gaan bouwen. Denk hierbij goed na over zaken als: hoe groot moet de vlonder worden? Voor de grootte van het vlonderterras geldt over het algemeen dat je met een gewone eettafel met 4 stoelen al snel een vlonder van 5 bij 4 meter nodig hebt. Denk hiernaast aan zaken zoals hoeveel vlonderplanken, palen, liggers, schroeven en slotbouten heb ik hier voor nodig? Voor montagetips zijn er verschillende handleidingen op internet te vinden.

Materialen

Als je eenmaal een plan hebt uitgedacht en weet wat je precies gaat bouwen, kun je de materialen hiervoor gaan halen. Hierbij adviseren we je om te kiezen voor een goede kwaliteit hout, zoals Bankirai hardhout. Zo ben je verzekerd van een goede kwaliteit en blijft het terras voor een langere periode mooi, ongeacht weersinvloeden. Het zou immers zonde zijn als het hout snel gaat rotten of lelijk wordt. Kies hiernaast voor planken met een profiel erin, zodat je minder makkelijk kan uitglijden als de planken nat zijn. Vervolgens kun je materialen en vlonderplanken kopen. Hiervoor kun je terecht bij verschillende bouwmarkten en tuincentra, waar ze jou ook kunnen voorzien van het beste advies.

Aanleggen

Voordat je de vlonderplanken gaat aanleggen, is het verstandig om eerst een contour uit te zetten. Bepaal de plaats van de vlonder en baken deze oppervlakte af met paaltjes en draad. Leg als eerste een stevige fundering en bouw hier vervolgens de vlonder op. Let wel op: laat enkele ruimte tussen te planken of tegels, aangezien dit met warm of koud weer kan uitzetten of inkrimpen.