Een mooi en warm afscheid

2 min read
checklist-overlijden

Afscheid nemen is erg emotioneel en vaak zijn er niet de juiste woorden voor te vinden. Maar vaak wil je graag écht een mooi, emotioneel, warm en persoonlijk afscheid. Maar hoe maak je het écht persoonlijk? Een dag om nooit meer te vergeten.. Dit draag je voor altijd een warm hart toe. 

Persoonlijk afscheid

Moet je afscheid nemen van een dierbare? Open dan letterlijk je de deuren van je huis én hart. Om het écht te beleven kan je zelfs een meerdaagse wake organiseren. Maar uiteraard alleen als je er zelf voor openstaat. Want je moet doen waar jij je goed bij voelt. Een mooi idee is om de tuindeuren te openen en je tuin in te richten als een mooie, persoonlijke en warme plek. Plaats de kist in huis. Zodat iedereen zelf kan bepalen of hij/zij hier afscheid wil nemen. Door het op deze manier te doen bereik je snel het verdrukte gevoel dat bij een condoleance heerst. Men ontdooit snel. Hierdoor wordt het een afscheid om nooit meer te vergeten. Als het meerdere dagen plaatsvindt kan je het zowel s ’middags al s ’avonds inrichten zoals jij wilt. Zo kan je s ‘avonds muziek luisteren op de bank met een goed glas wijn en als je lieve en warme vrienden en familie om je heen. 

Kaarten en advertenties

Er zijn verschillende mogelijkheden om een rouwkaart persoonlijk te maken. Je kan kiezen uit zwart/wit, kleur, foto’s of bijvoorbeeld een eigengemaakt gedicht of tekst van een lied. Om te kunnen dealen met het intense verdriet kan het goed zijn voor het proces om dit samen met je naasten uit te zoeken. Rouwkaarten moeten snel op de post. Door de snelheid is de kans aanwezig dat je wel eens mensen vergeet. Daarom wordt vaak aangeraden om een overlijdensadvertentie in bijvoorbeeld de lokale krant te zetten. Vind je het lastig om overal aan te denken en ben je bang dat je dingen vergeet? Check dan de checklist overlijden.

Dit heb je misschien gemist