Een gezond melkveebedrijf

2 min read
tepelvoering-gezond-melkveebedrijf

Goed melken is enorm belangrijk als je kijkt naar de gezondheid van de uier. Het is dan ook belangrijk om tijdens het melken goed te meten. Of ook wel “natte meting”. Hieruit wordt veel duidelijk aan de hand van de metingen aan de melkinstallatie. 

Waarom?

Uit deze natte meting wordt duidelijk hoe je de uiergezondheid kan verbeteren. Voornamelijk de melkmachine en de techniek hebben een grote invloed op de gezondheid van de uiers van de koe. Het is dan ook belangrijk dat de melkmachines goed onderhouden worden én op tijd. Twijfel je wanneer je een natte meting uit moet laten voeren door iemand van de GD? Een aantal factoren kunnen aangeven dat een natte meting noodzakelijk is: de koeien zijn tijdens het melken erg onrustig, het melken gaat erg traag, het schieten van de melk gaat niet goed, luchtzuiger en de productie van de melk blijft erg achter. Echter wordt een natte meting juist aangeraden om preventief problemen te voorkomen. 

Wat houdt het in?

Als je ervoor kiest om een natte meting uit te laten voeren komt een specialist het melkproces analyseren. Of ook wel een gecertificeerde GD-medewerker. Deze specialist beoordeelt het proces. Denk hierbij het vacuüm onder de speen en in de kop van de voering. Tevens wordt gekeken naar de voeding van de koeien en het verkeer van de koeien. De koeien worden dan ook gecheckt op hun uiergezondheid. Binnen een paar uur heb je een compleet rapport met adviezen. Hiermee kan je direct aan de slag om het melkproces te verbeteren. 

Uiergezondheid

Als je een melkveebedrijf runt is de melkinstallatie uiteraard het belangrijkste binnen je bedrijf. Het wordt ook wel gezien als de motor van je melkveebedrijf. Onderhoud hiervan is dan ook zeer belangrijk. Het is belangrijk om mastitis te voorkomen. Dit betekent ook wel uierontsteking. Het is een van de grootste gezondheidsproblemen bij koeien. Als dit niet goed is betekent dit een slechte melkkwaliteit. Dit zorgt weer voor geen inkomsten en juist kostenposten. De juiste melkmachine én tepelvoering is dan ook zeer belangrijk. 

Dit heb je misschien gemist