Drones: toys for boys

2 min read

Het ultieme speelgoed voor mannen die altijd een beetje jongetjes gebleven zijn? Drones! Niet dat dat altijd wordt toegegeven, uiteraard. Zij willen een drone kopen omdat ze daarmee zulke mooie foto’s kunnen maken op vakantie. Dat is toch leuk voor iedereen, zo’n bijzondere herinnering van bovenaf? Of misschien hebben ze wel grootse plannen om actief te worden op YouTube en hier zelfs geld mee te gaan verdienen. Filmpjes met drone opnames zijn hartstikke populair, dus zo’n DJI Mavic Pro is eigenlijk gewoon niets meer of minder dan een prima investering voor de lange termijn. Toch? Natuurlijk. Maar bovenal is een drone voor heel veel mannen gewoon een hartstikke leuk stuk speelgoed, waar ze uren zoet mee kunnen zijn.

Vroeger

Vroeger hadden we speelgoedvliegtuigjes. Helikoptertjes soms ook. Niet iedereen hoor, want het was een aardig prijzige aankoop. Als je geluk had dan was er eentje in huis, en kon je helemaal zelf vliegen. Nog best een lastige klus was dat, want de vliegtuigjes reageerden niet altijd even goed op de afstandsbediening. Er is menig vliegtuigje gesneuveld na een onfortuinlijke snoekduik, met heel wat tranen als gevolg.

Over het algemeen ging het hier om vliegtuigjes uit de speelgoedwinkel, die in de loop der jaren wel steeds beter bestuurbaar waren. Nog niet zo lang geleden waren zij onder kinderen weer helemaal hot, zeker toen een aantal fabrikanten betaalbare, lichtgewicht vliegtuigjes en andere vliegende objecten op de markt brachten. Deze konden ook steeds beter tegen een stootje, zodat een crash niet meteen het einde van het speelgoed betekende: wel zo prettig.

Voor een beetje man werd de aandacht inmiddels verlegd van de speelgoedwinkel naar de fotospeciaalzaak. Want daar vonden zij iets nieuws, iets beters, iets waar ze nog veel meer mee konden dan met een vliegtuigje: een drone! In eerste instantie werden deze vooral als speelgoed populair, maar al snel veranderde dit: drones werden vooral gebruikt om prachtige foto’s en video’s mee te maken. Hartstikke ‘serious business’, en helemaal geen speelgoed. Nou ja… een beetje dan. Want geef een man een drone, en hij verandert ter plekke weer in dat jongetje van vroeger. Prachtig, om een object te laten vliegen en door de lucht te laten zweven. Als zijn reis, en jouw stuurmanskunsten, dan ook nog eens kunnen worden vastgelegd door de ingebouwde camera is het feest natuurlijk helemaal compleet. 

Een drone is het ultieme speelgoed voor volwassenen, en lijkt voorlopig nog niet aan populariteit te verliezen. Boys will be boys…