5 manieren om je tuin voor te bereiden op de winter

2 min read

De herfst is hier, en daarmee komt de onvermijdelijke vertraging van de activiteit in de tuin. 

Jaarlijkse groenten naderen het einde van hun levensduur en beginnen te bezwijken voor de aankomende vorst periode. 

Wat is er nog nodig nu de herfst hier is? Je tuin hoeft toch alleen maar mooi te zijn in de zomer?

Het antwoord hangt af van hoeveel gemakkelijker je het wilt hebben wanneer de lente weer begint. Een paar zorgvuldige stappen die nu worden uitgevoerd, zullen je op de lange termijn moeite besparen. Als je de hoeveelheid werk waarmee je in de lente van volgend jaar wordt geconfronteerd wilt verminderen, overweeg dan enkele van deze suggesties om je tuin op de winter voor te bereiden.

Hier volgen diverse tips van Plant & Grow:

1. Ruim rottende en afgewerkte planten op

Naast dat ze er slordig uitzien, kunnen oude planten, ziekten plagen en schimmels herbergen. Het verwijderen van gebruikte planten van het grondoppervlak of ze begraven in tuingeulen (als ze ziektevrij zijn) voorkomt dat ongedierte in het voorjaar een voorsprong krijgt. Het begraven van oude planten in uw tuin voegt ook organische materie toe aan uw grond, waardoor de algehele gezondheid worden verbeterd.

2. Verwijder onkruid dat zich in het groeiseizoen heeft gevestigd

Nu is het tijd om van je onkruid af te komen. De meeste invasieve onkruiden blijven levensvatbaar in een composthoop, dus weersta de drang om ze eenvoudig naar een ander deel van uw tuin te verplaatsen. Het volledig verwijderen van invasieve planten is de enige manier om te voorkomen dat die planten weer opnieuw ontspruiten en de oogst van volgend jaar verstoren.

3. Bereid de grond voor op de lente

In de meeste klimaten betekent het toevoegen van voedingsstoffen in deze tijd van het jaar dat de toevoegingen tijd hebben om af te breken, uw bodem te verrijken en biologisch actief te worden. Het betekent ook dat je niet hoeft te wachten tot je tuin in het voorjaar uitdroogt om de grond voor het eerst te bewerken. Het vooraf omspitten van de grond betekent nu dat je al een deel van het werk hebt gedaan wanneer het drukke seizoen toeslaat. 

4. Plant bedekkende gewassen

Bedekkende gewassen voegen ook voedingsstoffen toe. Het planten van peulvruchten in uw tuin, zoals klaver of velderwten, kan de hoeveelheid beschikbare stikstof voor tuingroenten verhogen. Hoewel een algemene richtlijn is om bedekte gewassen ongeveer een maand vóór de eerst dodende vorst te planten, zijn sommige bedekte gewassen moeilijker dan andere. Neem contact op met de plaatselijke tuinder of zaadleverancier om het beste gewas voor de herfstdekking voor uw regio te vinden.

5. Snoeien vaste planten

De herfst is een goed moment om enkele meerjarige tuinplanten te snoeien, maar zorg ervoor dat je de juiste kiest. Hoewel planten zoals venkel baat hebben bij een herfst snoei, blijkt uit onderzoek dat uitgebloeide frambozenstokken de kroon van de plant tot in de winter blijven voeden. Bosbessen geven de voorkeur aan een voorjaars snoei, die de plant beschermt tegen blootstelling aan ziekten en stress.

Dit heb je misschien gemist